De komende dagen belooft het bijzonder koud te worden. Nachtelijke temperaturen van -13 graden zijn geen uitzondering en dat heeft zo zijn gevolgen. Kan de mazout in mijn mazouttank bevriezen? En hoe kan een aardappel me helpen in de strijd tegen het ijs?

Mijn auto start moeilijk, wat nu?

Een van de eerste slachtoffers van vrieskou is uw auto. De koude kan verschillende gevolgen hebben voor de motor van uw auto, maar de zwakke schakel is de batterij. Als uw auto niet meteen start, doet u er beter aan enkele keren kort te proberen, dan één lange poging. Duw het gaspedaal niet in en het koppelingspedaal wel. Nog geen succes? Zet uw koplampen even aan om de batterij op te warmen. Schakel alle andere zaken uit die energie verbruiken (verwarming, ruitverwarming, autoradio…)

Mag ik mijn centrale verwarming uit of lager zetten?

Wanneer u voor korte of langere tijd (wintervakantie) het huis verlaat, bent u misschien geneigd om de verwarming gevoelig lager of uit te zetten, maar is dat een goed idee als het buiten vriest dat het kraakt? De verwarming enkele graden lager zetten (maximaal 5 graden) kan geen kwaad en is bovendien goed voor uw portemonnee. De verwarming dagenlang afzetten bij stevige vriestemperaturen (’s nachts en overdag) is dan weer af te raden. Bij extreme temperaturen kan het water in de buizen immers bevriezen en dan kunnen leidingen barsten. Dit kan vooral gebeuren bij leidingen die op slecht geïsoleerde plaatsen liggen (garage, kelder…). Die kunt u het best extra beschermen door ze in te pakken met een isolerend materiaal.

Heeft mijn elektrische auto last van de koude?

Startproblemen bij auto’s met een verbrandingsmotor zijn ons wellicht allemaal bekend, maar hoe zit dat bij een elektrische auto? Het goede nieuws is dat de batterijen van een elektrische auto minder last hebben van extreme temperaturen en dus zal een elektrische auto minder vaak weigeren te starten. Het slechte nieuws is dat bij tests gebleken is dat bij vriestemperaturen het bereik van een elektrische auto afneemt. De batterijen worden immers zwaar op de proef gesteld (verwarming, koplampen branden vaker…). Bij sommige auto’s bleek het bereik zelfs gehalveerd te zijn door streng winterweer. Men zoekt nu volop naar manieren om een elektrische auto meer ‘wintervast’ te maken.

Zullen mijn kippen extreme kou overleven?

Kippen zijn nu eenmaal buitendieren en dus kunnen ze vrieskou probleemloos weerstaan. Zelfs temperaturen onder -10 graden zijn geen probleem. De meest kwetsbare onderdelen van een kip zijn de lellen en de kammen. Die kunnen bij extreem lage temperaturen (-20 graden) bevriezen. Ze insmeren met vaseline kan soelaas brengen. Ook moeten de kippen beschut kunnen zitten, maar de hen moet voldoende verlucht zijn. Let ook op dat het water voor de kippen niet bevriest. Daarvoor kunt u het water het best vaker dan normaal verversen. Geef zeker geen warm water, want daarvan gaan de lellen en de kammen van kippen sneller bevriezen.

Kan mijn buitenkraan bevriezen?

Het kraantje dat zich aan de buitenkant van uw woning bevindt, houdt een risico in. Het water dat nog in het kraantje en in de leiding erachter zit, kan immers bevriezen, waardoor de leiding en de kraan beschadigd kunnen raken. U kunt dit voorkomen door binnen de toevoer naar het kraantje af te sluiten. Vergeet dan zeker niet het water dat nog in de leiding zit, te laten weglopen. U kunt ook een vorstbestendige buitenkraan laten installeren, die immuun is voor vrieskou.

Mag ik mijn handrem opzetten bij extreme kou?

De kans is eerder klein, maar de kabels van de handrem kunnen bij extreme temperaturen vastvriezen. U kunt dit voorkomen door de handrem niet op te zetten bij heel koud weer, maar wel de auto in de eerste versnelling te laten staan. Vergeet dan zeker niet het ontkoppelingspedaal in te duwen bij het starten, want anders schiet de auto bruusk naar voren.

Kan de mazout in mijn ketel buiten bevriezen?

Als uw mazouttank buiten staat, boven de grond, bestaat het gevaar dat de mazout in de tank bevriest. Veel distributeurs bieden echter al mazout aan die bestand is tegen temperaturen tot -20 graden. Als dat niet het geval is, kunt u antivries toevoegen aan uw mazout. Fabrikanten raden 1 liter per 1.000 liter aan. Als mazout bevriest, kunnen de leidingen en filters verstopt raken, waardoor de brander slecht kan gaan werken.

Hoe vermijd ik dat mijn autoruiten aanvriezen?

U bent ’s morgens gehaast en wilt snel vertrekken, maar uw voorruit is aangevroren. Dit kunt u makkelijk voorkomen. Er zijn enkele hulpmiddeltjes. U kunt een laken of kartonnen bord op uw vooruit plaatsen, waardoor de vorst geen kans heeft of u kunt een truc uit de oude doos toepassen: snij een aardappel doormidden en wrijf die uit op uw voorruit. Als u het opportunistisch wilt aanpakken, parkeert u uw wagen met de voorruit naar het oosten. Zo profiteert u het snelst van de zon. Of u parkeert uw wagen zo dicht mogelijk tegen een muur of een garagepoort. Zo heeft de ijzige wind geen kans en zal uw voorruit vrij blijven. Een garage blijft natuurlijk de beste optie van allemaal.

Bron : Belga
Foto : Archief